به گزارش می متالز، فراموش کردن آسان است اما در روزهای ابتدایی پاندمی کرونا، در مقطعی قیمت طلا در حال ریزش بود؛ روندی که بلافاصله تغییر جهت داد و حالا این پیام را مخابره میکند: اقتصاد جهان به دردسر افتاده است.
این اتفاق عجیب بود چون ویروس کرونا در حال فروپاشی اقتصاد جهان بود و به موقع ثابت کرد که یکی از بزرگترین و گول زنندهترین روندها در بازارهای مالی تاریخ معاصر است. در واقع، پاندمی سال ۲۰۲۰ خیلی زود خودش را بهعنوان نیروی محرکه یکی از صعودیترین روندها در بازار طلا معرفی کرد.
ویروس کرونا موج نیروهای محرکهای را آزاد کرد که قادر است تقاضای ناتمام برای امنیتی که طلا برابر آشوب بازار ایجاد میکند، تامین کند.
هنوز هراس از تمدید قرنطینه توسط دولتها، تلاش سیاستمداران برای رونمایی از بستههای محرک بیسابقه، تصمیم بانکهای مرکزی برای تزریق نقدینگی به بازار با سرعتی بیسابقه، سقوط منحنیهای اوراق قرضه به قلمرو منفی، کاهش ناگهانی ارزش دلار برابر یورو و ین و البته تنش فزاینده بین واشنگتن و پکن وجود دارد.
تمام این موارد زمانی که در کنار یکدیگر بررسی شوند، حتی این نگرانی را مبنی بر تورمِ رکودی در برخی از محافل مالی ایجاد میکند. در آمریکا جایی که ویروس همچنان میتازد و احیای اقتصادی لنگ میزند، این بحث داغ و داغتر است. انتظارات سرمایهگذاران برای تورم سالانه طی دهه آتی، در چهار ماه گذشته افزایش یافته است؛ روز جمعه این معیار که با نام تراز دخل و خرج شناخته میشود، به ۵/ ۱ درصد رسید و این در حالی است که همچنان نسبت به سطوح پیش از پاندمی و همچنین هدف تعیین شده توسط فدرال رزرو یعنی دو درصد، کمتر است؛ البته این رقم در مقایسه با سود ۵۹/ ۰ درصد اوراق قرضه ۱۰ ساله وزارت خزانهداری آمریکا، به اندازه یک درصد بیشتر است.
«ادوارد مویا» تحلیلگر ارشد بازار در اوآندا کورپ در این خصوص گفت: عمده محرک پشت روند صعودی اخیر طلا، «نرخ واقعی بهره است که همچنان نزولی بوده و نشانهای مبنیبر تسهیل زودهنگام از خود نشان نمیدهد. طلا همچنین سرمایهگذارانی را به خود جلب میکند که نگران وقوع رکود تورمی هستند که خود اقدامات تسهیلی بیشتر از سوی فدرال رزرو را تضمین میکند. تحلیلگران نیز روند صعودی بیشتری را طی چندین ماه آتی برای طلا پیشبینی میکنند به طوری که بانک آو آمریکا پیشبینی ۱۸ ماهه خود را از قیمت طلا روی ۳ هزار دلار به ازای هر اونس هدفگذاری کرده است.
«فرانسیسکو بلانش» رئیس واحد کامودیتی و تحقیقات بازارهای جانبی در بانک آو آمریکا با اشاره به سقوط نرخ واقعی بهره، تبعیض فزاینده و افت بازدهی گفت: پاندمی جهانی برای طلا رونق پایدار فراهم کرده است.
وزیر سابق خزانهداری آمریکا هشدار داده است، تاکنون روند ریکاوری اقتصادی با چنین نااطمینانی بالایی را ندیده است. لری سامرز که در دولت بیل کلینتون وزیر خزانهداری کاخ سفید بوده است، در مصاحبه با بلومبرگ ابراز نگرانی کرده است که در صورتی که کنگره اقدامات فوری و قدرتمندی را برای حمایت از اقتصاد این کشور برای خنثی کردن صدمات پاندمی کرونا انجام ندهد، این ریکاوری بیش از پیش نامطمئن و متزلزل خواهد بود.
همچنین رئیس سابق دانشگاه هاروارد در بخش دیگری از صحبتهای خود به اهمیت دوره زمانی بستههای حمایتی اشاره کرده است. سامرز تاکید کرده است که سیاستگذاران به جای تمرکز بر حجم بستههای اقتصادی باید نهایت دقت خود را درباره دوره زمانی این بستهها به خرج دهند تا بتوانند با نرخ حمایت بهینه، به طور پایدار در ماههای پیشرو از اقتصاد در برابر صدمات پاندمی کرونا محافظت کنند.
همزمان با اظهارنظر وزیر خزانهداری سابق ایالاتمتحده، مقامات رسمی دولت ترامپ، از جمله استیون منوچین وزیر کنونی خزانهداری آمریکا با حضور در کپیتال هیل، ساختمان کنگره آمریکا، به مذاکره درباره بسته حمایتی جدید پرداختهاند.
ریکاوری W شکل؟: سامرز همچنین درباره افزایش آمار مدعیان بیمه بیکاری هفته گذشته ایالاتمتحده، این موضوع را نشانه واضحی از کامل نشدن روند ریکاوری اقتصاد ارزیابی کرده است. این برای اولین بار است که بعد از ماه مارس، مجددا تعداد مدعیان بیمه بیکاری آمریکا افزایش پیدا کرده است.
در همین راستا برخی از موسسات اقتصادی در هفته گذشته پیشبینی کردهاند که احتمال دارد ریکاوری اقتصاد جهان به صورت W شکل باشد. مفهوم این پیشبینی آن است که احتمال آن وجود دارد که مجددا اقتصاد جهان پس از بهبود نسبی ماههای اخیر وارد رکود جدیدی شود.
برخی از پیشبینیها زمان رکود احتمالی را پایان سال جاری میلادی یا ابتدای سال ۲۰۲۱ عنوان کردهاند و از طرفی برخی از اقتصاددانان بر این باورند که شاید رکود دوم شدیدتر از رکود اول باشد. در هفتههای گذشته افزایش مجدد در تعداد مبتلایان به کرونا در بسیاری از کشورها از جمله آمریکا، هند و برزیل سبب شده است تا برخی از فعالیتهای اقتصادی مجددا به حالت تعطیل یا نیمه تعطیل دربیاید. سامرز در ادامه صحبتهای خود تاکید کرد که باید بسیاری از افراد واکسینه شوند تا اوضاع اقتصادی به حالت نرمال خود بازگردد.
با وجود اینکه تاکنون دولت ترامپ و فدرال رزرو بستههای حمایتی بیسابقهای را برای حمایت از اقتصاد کرونازده این کشور اجرا کردهاند، اما افزایش تعداد متقاضیان بیمه بیکاری و برخی از شاخصهای دیگر نشان میدهد که روند ریکاوری اقتصاد آمریکا با آن سرعتی که پیشبینی میشد، به جلو نخواهد رفت. آمارهای ماه ژوئن در ابتدا خوشبینیهای زیادی را درباره سرعت بالای ریکاوری اقتصاد آمریکا برانگیخته بود که اکنون در حال رنگ باختن است.
اهمیت دوره بسته حمایتی: سامرز معتقد است که تمرکز سیاستگذاران آمریکایی به جای حجم بسته حمایتی ضد کرونا، باید بیشتر روی طول دوره اثر این بستهها متمرکز شود. سامرز، رئیس سابق دانشگاه هاروارد در این باره گفت: سیاستگذاران در اقدامی اشتباه تمرکز خود را بر حجم بسته حمایتی گذاشتهاند و از طول دوره این بسته غافل شدهاند و همین موضوع سبب خواهد شد تا آنها درباره نرخ جریان منابع حمایتی به اقتصاد توجه نکنند.
سامرز در ادامه تاکید کرد اکنون اقتصاد آمریکا به ضربههای حمایتی پایدار برای ماههای متوالی نیاز دارد تا بتواند از این رکود عبور کند. سامرز که در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما ریاست شورای اقتصاد ملی (National Economic Council) آمریکا را بر عهده داشته است ابراز نگرانی کرد که درصورتی که کنگره آمریکا در تصویب بستههای جدید حمایتی تعلل کند، اقتصاد این کشور دچار رکود بزرگی در محرکهای اقتصادی خواهد شد.
هفته گذشته ویلیام دادلی، رئیس سابق فدرال رزرو نیویورک نیز در مصاحبهای تلویزیونی گفته بود در صورتی که کنگره آمریکا حمایتهای بیمه بیکاری را با یک برنامه جدید جایگزین نکند، اقتصاد آمریکا در بحران کنونی بیش از پیش صدمه خواهد خورد
درگزارشدیگری هم آمده است: در حالی که بهای جهانی طلا در هفته گذشته فراز و نشیبهای فراوانی را تجربه کرد، در هفته جاری میزان تقاضای فیزیکی برای خرید طلا در آسیا از جمله خریداران سنتی در چین و هند با کاهش روبهرو شده است. به گزارش رویترز، در حال حاضر میزان تقاضا برای خرید نقره در بازارهای آسیایی نیز با کاهش روبهرو شده است.
در هند، معاملهگران برای فروش طلا در بازارهای خردهفروشی تا حدود ۶ دلار تخفیف میدهند. هفته گذشته نیز میزان تخفیف برای خرید طلا در خردهفروشیها حدود ۲ دلار در نظر گرفته شده بود.
در حال حاضر به سبب تشدید بیماری کرونا ۵۰ درصد طلافروشیها در هند تعطیل شدهاند و درنتیجه میزان تقاضای فیزیکی برای خرید طلا که دومین دوستدار طلا در جهان نیز بهشمار میآید، به میزان قابلتوجهی کاهش یافته است. براساس آخرین آمارهای منتشر شده در سازمان بهداشت جهانی، تا لحظه انتشار این خبر شمار مبتلایان به بیماری کرونا در هند که از نظر تعداد مبتلایان در جایگاه سوم به ترتیب پس از آمریکا و برزیل قرار دارد، به بیش از یک میلیون و ۳۸۵ هزار تن رسیده است.
به گفته برخی از کارشناسان پیشبینی شده است با نزدیک شدن به جشنواره اونام هند (Onam) که در ماه آینده میلادی برگزار میشود، میزان تقاضای فیزیکی برای خرید طلا با افزایش روبهرو شود. جشنواره اونام یکی از بزرگترین و مهمترین رویدادها در ایالت کرالا است. این جشنواره، فرصتی برای مردم کرالا محسوب میشود تا بدون در نظر گرفتن باورهای مذهبی یا موقعیت اجتماعی خود در کنار هم جمع شوند و با شرکت در این جشنواره که ۱۰ روز به طول میانجامد رویدادهای فولکلور و فرهنگ عامه خود را جشن بگیرند.
گزارشها حاکی است میزان تمایل هندیها برای خرید فلز زرد آنها را در جایگاه دومین مصرفکننده بزرگ طلا در جهان قرار داده است.